RICHARD ROZZE - LION

Artiest info
bandcamp
info: Frank Roszak Promotions

Photo by Peter Cook

De Brit Richard Rozze is een gitarist, zanger, componist en arrangeur en meester in vele genres. Hij studeerde voor zijn Masters in Jazz aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.  en debuteerde in 2015 solo met ‘Learning of the Wind’. Zijn eerste soloalbum, het jazzy ‘Learning to Fly’ (2015) bevatte een arrangement van Jimmy Webb’s “Wichita Lineman”.

“In 2020 a spark ignited in me to begin writing new music. I had no preconceived idea of what the album should be. A personal awakening happened, and I began to explore ideas of who we are, why we are here and what is the true self. Throughout this time, I had artist Neil Hage’s powerful painting of a Lion’s face merged with the earth constantly in my consciousness…’”

Voor zijn nieuwe album ‘Lion’ werkte Rozze samen met elitemuzikanten om zijn blues- en rockkant te presenteren. Zijn trio bestond uit bassist Jonathan Noyce (Jethro Tull, Gary Moore) en drummer Simon Lea (Dionne Warwick, Ronnie Wood, Boy George).

Voor kenners is het géén gitaaralbum, maar wel een album met uitstekende gitaarsolo’s en vette riffs. Het is aan de luisteraar om zijn muziek te categoriseren, maar ‘Lion’ is het product van Richard Rozze’s 40 jaar op deze aarde en het is een waarheidsgetrouwe weergave van hoe ver hij NU staat. ‘Lion’ is een elektrisch gitaaralbum, waarbij de nadruk ligt op songwriting. De liedjes hebben onderwerpen die persoonlijk en toch universeel zijn.

Richard zegt: “In 2020 ontstak er een vonk in mij om nieuwe muziek te gaan schrijven. Ik had geen vooropgezet idee van wat het album zou moeten zijn. Er vond een persoonlijk ontwaken plaats en ik begon ideeën te onderzoeken over wie we zijn, waarom we hier zijn en wat het ware zelf is. Gedurende deze tijd had ik het krachtige schilderij van kunstenaar Neil Hage van het gezicht van een leeuw voortdurend in mijn bewustzijn versmolten met de aarde…''

Dit album brengt met nummers als “Lion”, “Forgotten”, “Sovereign”, “Go It Alone” en “How Can I Sleep When I’m Awake”, waarin hij het o.a. heeft over het vinden van onafhankelijk en innerlijke moed, over wat het is om een kind te zijn en over een wereld die bulkt van bedrog. Hij doet dit met een frisse benadering van de erg herkenbare  Britse klassieke rock en de Britse blues scene uit de sixties, waarbij jazz geïnspireerde harmonieën afwisselen met sprankelende gitaar leads en melodische zwevende solo’s. Richard beheerst de kunst van het melodieus vertellen van verhalen dankzij zijn invloed van traditionele volksmuziek en zijn veelgeprezen akoestische side project Open Water.

“The songs on Richard Rozze’s album ‘Lion’,  summarize the heart of the musician in him…”

Eric Schuurmans

 

‘LION’: tracklist: 01. Living Man – 02. The River – 03. Forgotten - 04. Lion – 05. Sovereign – 06. How Can I Sleep When I’m Awake – 07. Go It Alone – 08. Here on the Ground – 09. Prana – 10. Voice of the Wind | Music/Lyrics: Richard Rozze, or as [noted] | Credits: Richard Rozze: e + a guitar, vocs / Simon Lea: drums / Jonathan Noyce: e bass

Discography RICHARD ROZZE: Lion [2023] | Learning to Fly [2015] || w/Open Water: Above the Waterline [2022] | Open Water [2019] |